Zullen we elke dag een Earth Hour doen?

Kennen jullie Earth Hour? Hebben jullie weleens écht deelgenomen aan dit event? Zo niet dan moet je het echt eens proberen. Stiekem is dit uurtje alle-elektronische-apparatuur-uit niet alleen goed voor de wereld, maar het zal ook iets doen met jou.

Wat is Earth Hour
Earth Hour, is inmiddels een internationaal event en vindt haar oorsprong in Australië. Het evenement vraagt aandacht voor de aarde en doet een oproep aan alle huishoudens en bedrijven om 1 uur al het licht, elektrische apparatuur en andere energie verbruikende middelen uit te zetten. Doen we dit met zijn allen, dan kunnen we enorm veel energie besparen in een klein uurtje. Hierdoor verminderen we de CO2 uitstoot, wat natuurlijk weer beter is voor de natuur. Earth Hour vindt altijd plaatst in maart rond de tijd dat de zomertijd weer in gaat.

Waarom niet vaker dan 1 keer per jaar?
Waarom niet elke dag? Of (babysteps), 1 dag in de maand even de stekker eruit? Kan helemaal geen kwaad toch? Het lijkt mij eigenlijk heel erg fijn om elke maand een avond voor mezelf in te plannen dat ik even buiten bereik ben. Want alle energie verbruikende apparaten uit betekent automatisch dat je offline bent: geen bliepende telefoon, geen social media, niet doelloos door pinterest heen scrollen. Verder ook geen andere storende of afleidende factoren als een rommelende wasmachine of schetterende TV. Gewoon even een avondje down to earth, Earth Hour. Hiermee draag ik ook nog eens bij aan een schonere en duurzamere wereld.

Maak het gezellig met kaarsjes en zie wat het je brengt
Van Earth Hour kun je echt iets leuks maken, want wanneer reken jij nog een uur voor jezelf in om he-le-maal niks te doen? Maar dan ook echt niks. Wie weet, wanneer je helemaal stil bent en geen afleiding hebt vindt je wel… rust?… jezelf? ? Ik wil niet heel zweverig worden, maar ik vind het best wel eng als ik even helemaal geen afleiding heb en er eigenlijk niks te doen valt behalve met mezelf te zijn? En misschien is dit wel goed. Misschien is het in onze westerse cultuur wel eens goed om helemaal NIKS te doen. We zijn altijd zo druk bezig met van alles en nog wat dat we dit helemaal niet meer gewend zijn.
Maak het wel ‘n beetje gezellig. Steek wat kaarsen aan zodat je nog wel ‘n beetje kunt zien waar je loopt, of nog een glimp kan opvangen van je gesprekspartner. Maar niet té veel kaarsen. Want kaarsen zijn niet per definitie duurzamer.

ÉÉN kaarsje dan en graag gemaakt van palmolie van Fairtrade Original
Kaarsen zouden zelfs, willen ze hetzelfde licht produceren van een lamp, milieuonvriendelijker zijn. Daarnaast zitten in veel kaarsen paraffine, wat gemaakt wordt van aardolie: een eindig product. Wil je milieuvriendelijke kaarsen, dan zijn kaarsen van palmolie of bijenwas de beste bewuste keuze. Maar let wel goed op of de palmolie duurzaam gewonnen wordt. De palmolie van de kaarsen van Fairtrade Original wordt dat bijvoorbeeld wel. Deze draagt het RSPO (Roundtable Sustainable Palm Oil) certificaat wat betekent dat dat de arbeidsomstandigheden en de beloning in orde zijn. Bovendien mag er geen regenwoud verdwijnen om de plantage uit te breiden.

Lekker slapen door kaarslicht
Nóg een fijn voordeel: je valt fijner in slaap wanneer je je het laatste uurtje voor het slapen niet blootstelt aan LED-licht. Het is bewezen dat LED-licht slecht is voor de mens. Of nouja, slecht niet perse, maar het houdt de aanmaak van melatonine tegen. Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd in de hersenen en je helpt in je slaapcyclus te komen. Wanneer het niet wordt aangemaakt zul je meer moeite hebben met in slaap vallen. Dan is een kaarsje een mooie uitkomst toch? Het oogt ook veel gezelliger, knusser, en je zal een stuk fijner in slaap vallen.

Dus allemaal 1x per maand een kaarsje aan en lichten uit?

Liefs,
Keoma