Onze ondernemers in het zonnetje

Zonder ondernemers zouden wij niet kunnen bestaan. De enige constructie waarin wij een nieuwe winkel openen is wanneer we dat samen doen met een lokale ondernemer. We geloven namelijk echt in de kracht van samenwerking!

Onze ondernemers zijn stuk voor stuk kanjers. Elke ondernemer is dat misschien wel, want om zelf te ondernemen en je (vaste) baan op te zeggen; daar is lef voor nodig. Daartegenover staan weer heel veel mooie dingen. Weten hoe onze franchisers denken over ondernemer? Lees hier het verhaal van Jennifer van Vliet.

Jennifer van Vliet (31)
WAAR ondernemer Apeldoorn

Vertel eens, wat heb je gedaan voor je besloot te gaan ondernemen?
Eerst heb ik de hotelschool gedaan en dan de horeca richting. Dat heeft me naar Aruba gebracht. Daar heb ik nog even een kleine switch gemaakt van horeca naar marketing (nog steeds wel de marketing van het horeca gedeelte overigens). Eenmaal terug in Nederland kwam ben ik een internship gaan doen. Na dit internship kon ik aan de slag bij de afdeling sales als junior accountmanager, en daarna ben ik verder gegroeid tot accountmanager. Ik kwam er toen achter dat ik het retail gedeelte echt leuk vond, maar niet zozeer het harde verkopen. Ik was het prijs vechten een beetje zat, dus ik ben toen de boekenwereld ingestapt. Maar ik zocht eigenlijk ook iets met een maatschappelijk aspect.

En vanuit daar ben je bij WAAR terecht gekomen?
Ja, nou mijn vriend kende de vriend van Annemarie: zij was voor mij de eigenaar van WAAR Apeldoorn. Ik kende WAAR dus al via haar. Toen zij een opvolger zocht leek mij dat dé kans om als ondernemer te starten. Ik was toen 29 jaar.

Dat is best jong. Knap dat je de stap hebt durven zetten. Vond je het spannend?
Heel spannend! Maar ik heb vanuit de hotelschool heel veel vrienden die allemaal zelfstandig ondernemers zijn. Plus mijn vriend heeft zijn eigen onderneming. Ik denk dat het ondernemen al een beetje in je karakter zit als je kiest voor de hoge hotelschool. Een eigen onderneming is wel een risico, maar het valt ook wel weer mee. Je hebt geen grote leningen bij de bank, in ieder geval niet met de constructie zoals die bij WAAR is. Niet iedere maand een vast inkomen hebben is misschien een beetje eng. Maar ik leef ik niet zo luxe. Maargoed, als je ook nog verzekerd zou zijn van een vast inkomen, dan zou iedereen gaan ondernemer toch? In een ideale wereld zou je alle vrijheid hebben om te doen wat je wil én je nog een vast inkomen hebben. Dat is voor mij echt de meest ideale situatie.

Het vrij zijn is voor jou dan ook een van de voordelen als ondernemer?
Absoluut, het werken voelt niet als werken en je hebt vrijheid om te doen wat je zelf wilt. Én je kan er helemaal je eigen ding van maken. Met een WAAR winkel draag je ook nog een steentje bij aan een betere wereld. Dat is iets waar ik me graag voor inzet. Het hele idee achter WAAR: dat het maatschappelijk verantwoord is, en dat ik daar zelf mijn eigen draai aan mag geven, vind ik heel leuk!

Zijn er nog meer dingen die leuk vindt van het hebben van een eigen winkel?
Het contact met mensen trekt mij heel erg aan. De hele dag achter de laptop zitten vind ik maar niks. Ik vind het fijn om met mensen in gesprek te zijn, ze te inspireren en te adviseren. In contact zijn met mensen vind ik over het algemeen leuk. Maar met de doelgroep die bij WAAR komt heb ik wel automatisch een klik omdat je al bepaalde raakvlakken hebt. Dat maakt dat je altijd leuke gesprekken hebt op de werkvloer.

Wat heeft een goede ondernemer volgens jou in zich?
Hmm, ik denk je als ondernemer ambitieus moet zijn, en het leuk vindt om uitdagingen aan te gaan en op te zoeken. Daarnaast zul je ook flexibel moeten zijn, want je hebt geen vaste werktijden. Die kun je wel voor jezelf vastzetten, maar soms heb je daar geen grip op. Als er bijvoorbeeld een klant om kwart voor 6 binnenloopt zal ik die klant niet naar buiten sturen zodra de klok 6 uur slaat. Dat is het verschil wanneer er een eigen ondernemer staat in plaats van personeel. Een eigen ondernemer zal net even een stapje verder gaan.

Heb je nog een voorbeeld van een stapje extra?
Nu ben ik bijvoorbeeld dicht, vanwege de verhuizing. Dus klanten kunnen even niks kopen. Maar vorige week belde er iemand naar de winkel -ze werd automatisch doorgezet naar mijn mobiel- met het verhaal dat haar zoontje voor het eerst naar school gaat. Ze wilde graag een Keep Leaf zakje voor hem kopen, ze had het internet afgezocht en kwam bij mij terecht. Maarja, ik ben dicht… normaal zou het hier mis lopen. Maar ik heb het zakje bij haar door de brievenbus gedaan, dus het is goed gekomen. Voor het bedrag hoef ik het niet te doen, maar ik weet dat zij de winkel in de toekomst gaat opzoeken vanwege de goede service.

Dat gaat wel ten koste van je vrije tijd, maar dat vind ik nou echt leuk aan eigen baas zijn. Je bent vrij in wat je een klant kunt aanbieden, en juist met die hele kleine dingetjes kan je wel iemand heel blij maken. En daar haal ik heel veel plezier uit! Datzelfde gevoel heb ik in mijn horeca gedeelte ook, je kan net even dat extra kopje koffie aanbieden zonder dat de baas er wat van zegt. Of wanneer klanten even staan te wachten omdat ik een pakketje voor ze aan het inpakken ben, bied ik ze een kop thee aan; dat waarderen klanten ontzettend.

Nog ambitie om verder te groeien?
Nee, ik wil graag bij 1 winkel blijven. Wanneer je meerdere winkels krijgt gaat het persoonlijke eraf. Ik wil dat mensen niet naar zomaar een WAAR winkel gaan, maar naar de WAAR winkel van Jennifer.

Enthousiast geworden van Jennifers verhaal? Of zou je het leuk vinden om een keer over ondernemerschap te kletsen? Bel of mail gerust telnr.: 085-8228292 e-mail: jan@ditiswaar.nl

Liefs,
Keoma